Sherborne bewegingsmethode

Sherborne bewegingspedagogiek is een ontspannende bewegingsmethode, ontwikkeld door de Britse lerares lichamelijke opvoeding en kinesitherapeute Veronica Sherborne. De methode is gericht op het stimuleren van de ontwikkelingsmogelijkheden van zowel kinderen als volwassenen door middel van beweging. Bij de Sherborne bewegingsmethode leert de cliƫnt op een speelse manier zijn/haar eigen lichaam kennen. Sherborne heeft een positieve uitwerking voor het zelfvertrouwen en het vertrouwen in de omgeving.

Voor een kind of volwassene met een (ernstig meervoudige) beperking kan het moeilijker zijn om de wereld om hen heen te begrijpen. Er komen veel zintuigprikkels op hen af die die ze anders verwerken en waar ze niet zo goed op kunnen reageren. Daardoor kan iemand druk, angstig, agressief of passief reageren. Hij of zij kan schrikken van een gewone aanraking, van streek raken door een gewoon geluid, boos reageren op een knuffel of zichzelf helemaal terugtrekken. Het gevoel van veiligheid, stabiliteit en zelfvertrouwen is verstoord.

Door het aandachtig beleven van bewegingen tijdens het Sherborne bewegingsspel ervaart de deelnemer zijn eigen lichaam, ervaart hij zichzelf! Dit stimuleert de ontwikkeling van het lichaamsbewustzijn. Dat biedt een basisgevoel van veiligheid, geborgenheid en stabiliteit. Het brengt je in contact met jezelf, de ander en je omgeving. Het geeft zelfvertrouwen en brengt rust en ontspanning. Bij ORO wordt deze manier van werken al vele jaren succesvol toegepast. Meer info hierover vind je op de website van de Vereniging Sherborne Nederland.