(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-K48PPZ4');

Vat van Zelfwaardering

Het Vat van Zelfwaardering is een hulpmiddel voor onze gedragsdeskundigen bij het geven van behandelingen. Het is een model met de focus op gedragsverandering en het vergroten van zelfwaardering.

Let op: het Vat van Zelfwaardering is dus géén opzichzelfstaande behandeling. Het wordt enkel gebruikt als hulpmiddel.

In het kort

  • Zelfwaardering vergroten 
  • Positieve psychologie
  • Hulpmiddel voor onze gedragsdeskundigen
  • Gedragsverandering

Voor wie is het Vat van Zelfwaardering geschikt?

Het Vat van Zelfwaardering kan worden gebruikt voor verschillende psychische problemen. Het grootste doel is: zelfwaardering vergroten. De kracht van zelfwaardering wordt vaak onderschat. Een lage zelfwaardering leidt al snel tot negatieve psychologische effecten, terwijl een hoge zelfwaardering al snel positieve effecten geeft. Het vat van zelfwaardering wordt dan ook vaak gekoppeld aan positieve psychologie. Dit zijn enkele voorbeelden van wat een verhoogde zelfwaardering kan doen:

  • Meer tevreden zijn met jezelf en anderen
  • Makkelijker in beweging/actie komen
  • Productiever zijn en minder snel uitstelgedrag vertonen
  • Meer zorg voor jezelf 
  • Minder last hebben van hardnekkige patronen en negatieve behoeften
  • Meer controle over jezelf, meer rust in/met jezelf en minder stress
  • Beter het contact kunnen aangaan met anderen

De theorie achter het Vat van Zelfwaardering

Het Vat van Zelfwaardering stelt dat de “binnenwereld” van een persoon gezien kan worden als een vat (ruimte). Een gedeelte ervan is gevuld met een bepaalde mate van positieve zelfwaardering en het andere gedeelte is leeg; de negatieve zelfwaardering. De verhouding tussen deze twee is, volgens het model, verantwoordelijk voor ons gedrag:hetgeen wat we voelen en hoe we denken. Deze theorie kan bijvoorbeeld bruikbaar zijn bij het begrijpen van relaties binnen o.a. systeemtherapie. Mensen binnen relaties die het lastiger hebben, hebben vaak beiden een leger vat. Hierdoor komt positieve communicatie minder vaak voor.Er wordt soms zelfs letterlijk gezegd dat iemand het gevoel kan hebben dat de ander zijn/haar vat leegtrekt. Het Vat van Zelfwaardering geeft in deze situaties handvatten om oorzaken op te zoeken en de communicatie te verbeteren.

Wat kan je ermee bereiken?

De achterliggende gedachte van het model is dat zelfwaardering vergroten cruciaal is voor het bereiken én het behouden van (goed) gedrag. In het model wordt de focus gelegd op het vinden van kleine, concrete en vooral haalbare ervaringen die voor de desbetreffende persoon tevredenheid geven. In het model gaat het om de frequentie en het systeem erachter: het doen van kleine, regelmatige & zelf belonende activiteiten om je vat te vullen met positieve zelfwaardering. Dit zorgt voor een andere mindset. En dát is de kracht van zelfwaardering.


Binnen Lore zijn Monica Sondervan & Jolanda Vonk geschoold in het Vat van Zelfwaardering. Zij zijn beiden werkzaam als GZ-psycholoog en seksuoloog.

Maak kennis met onze specialisten

Hoe kan Lore je helpen?

Meer informatie?

Neem gerust contact met me op voor meer informatie over onze dienstverlening!

Kolom 1

Naam(Vereist)

Kolom 2

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.